piatok 21. augusta 2015

Spomienky na august 1968

    Končil sa prvý školský rok 1967-68 v našej novej jednotriedke. Práve v tom čase nám začali v osade robiť novú asfaltku. Prvú a doteraz poslednú. Hoci som mal vtedy iba osem rokov, na niektoré udalosti si spomínam celkom presne.
   Mama v ten deň odišla do Hurbanova. Bola vo vysokom stupni tehotenstva, nevediac o tom, že aj tretí prírastok do rodiny bude syn. Vybrala sa na bicykli, pretože autobus k nám cez prázdniny nechodil a otec bol v práci.
   Keď som uvidel mamu okolo obeda celú preplašenú vo dverách, nevedel som, čo sa deje. Takmer s plačom nám vravela, ako na ceste domov medzi Hurbanovom a Pribetou (kde sa nachádza naša osada Nová Trstená), stretla ruskú kolónu.
Zastavili ju a pýtali sa „gde zdes derevňa?"
   Mama ich celá preplašená poslala smerom na Pribetu. Ani sama nevedela, čo sa deje. Zapli sme si starý Oravan. Hlásateľka s plačom oznamovala, čo sa stalo. To isté sme počuli v rádiu.
   Slovám, ako kontrarevolúcia a spriatelená pomoc armád Varšavskej zmluvy som veľmi nerozumel. Poobede, keď prišiel otec z práce som už bol „múdrejší" a hneď som to išiel poreferovať ženám do tabakovej sušiarne, ktorá stála pri kravínoch za našou osadou.
   Vraj nás prišli oslobodzovať Rusi. Ale keď sa ich pýtali od čoho, odpovedať údajne nevedeli.
   V Bratislave to už vrelo. O pár dní sme dostali od tetky list. Jej deti, bratranec a sesternice boli práve vo veku -násťročných, takže sa asi nebáli sledovať udalosti v meste. Ten list sme mali doma roky odložený, ale už ho ani mama nevie nájsť. Čosi si však z neho pamätám dodnes. Sesternice písali, že po plotoch a cestách boli popísané rôzne heslá a „aj my sme si niektoré z nich odpísali". Jedno si pamätám úplne presne dodnes:

Neskúšaj sa Rusák, neskúšaj sa biti, bo ti niekto zatne valaškou do riti!

   Na čiernom drevenom plote nášho starého otca stálo: „Dubček-Svoboda, to je naša sloboda". Nová asfaltka bola tiež popísaná heslami, ale tie si už nepamätám.
Sused, ktorý je o päť rokov starší, mi však spomínal, ako ich za písanie po asfaltke naháňal tajomník MNV, ktorý býval v našej osade.
   Nuž, ak by tí Rusi boli išli cez našu osadu, asi by už na asfaltke žiadne heslá neboli, tak by ju zničili. Bola totiž ešte mäkká a nová. Kvôli tým heslám na nej, údajne pridali v septembri ešte jednu novú vrstvu.
    A brat sa nám narodil zdravý, tri týždne pred plánovaným termínom.
       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára